Uhke õunapirukas
Taigen
5 dl nisujahu
1 sl suhkrut
1 tl soola
200 g külma võid, lisaks 1 sl vormi määrimiseks
5 sl külma vett
riivsaia vormi jaoks (soovi korral)
Katteks:
4 keskmist haput õuna
poole sidruni riivitud koor
2 sl sidrunimahla
1 sl maisi- või kartulitärklist
3 sl moosisuhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
50 g külma võid
1 muna määrimiseks
1 sl suhkrut peale puistamiseks
Määri 24 cm lahtikäiv koogivorm võiga, soovi korral puista üle riivsaiaga. Lõika või väikesteks kuubikuteks (või kasuta riivimise nippi). Sega või, jahu, suhkur ja sool omavahel. Lisa külm vesi ja sõtku taigen ühtlaseks. Pane taigen u pooleks tunniks külmkappi.
Koori õunad, eemalda südamik ja lõika u 2 cm kuubikuteks.
Jaga taigen kaheks tükiks vahekorras umbes ¾ ja ¼. Rulli suurem taigen ümaraks u 28 cm läbimõõduga kettaks ja lõika suure taldriku abil serv ühtlaseks. Laota taignaketas koogivormi põhjale ja külgedele. Sega õunakuubikud sidrunikoore- ja mahla, tärklise, suhkru ja kaneeliga. Laota õunakuubikud vormi pandud taignale.
Lõika või väikesteks kuubikuteks (või kasuta riivimise nippi) ja laota õunakuubikutele. Rulli ülejäänud taigen lahti ja lõika sellest 2 cm laiused ribad. Kata kook taignaribadega, määri lahtiklopitud munaga ja puista peale suhkrut. Küpseta 180° ahjus u 45 min, kuni taignaribad on kaunilt kuldsed. Kui sul ei ole moosisuhkrut, siis kasuta koogi katte tegemisel 3 sl maisi- või kartulitärklist ja 2 sl tavalist suhkrut. Serveeri veel soe kook vanillijäätisega.