Pikalt valmiv gurmeemugul. Soovitame häid juursellerite sorte

Kaja Kurg
17.04.2018
Ära pane sellerit sinna, kus eelmisel aastal kasvasid sarikalised: seller, petersell, porgand, pastinaak, till. | Shutterstock

Juurseller on lahke anniga köögivili – seni, kuni tema hõrgumaitseline vürtsikas juurvili maa sees paisub, saab kasutada toidu maitsestamiseks aromaatseid lehti.

Juurseller (Apium graveolens var. rapaceum) on ühtaegu nii juurvili kui maitsetaim. Tal on kaks kena õde: lehtseller ja varsseller. Kõik kolm on aedselleri teisendid. Seller kuulub sarikaliste sugukonda. Ta on kaheaastane rohttaim: esimesel aastal kasvatab lehepuhmiku, teisel aastal õitseb ja valmib seeme.

Kuna juurselleril on pikk kasvuaeg – tärkamisest tarbimiseni võib minna kuni 200 päeva – pole teda just kerge kasvatada. Lisaks on tal mõned erinõuded, mida teadmata võib hõrgu juurvilja viljelus ebaõnnestuda. Aga kui kõik läheb hästi, siis on kindlasti põnev võrrelda, kuidas maitseb enda kasvatatud ja poest ostetud sellerimugul. Seemet valides eelista varasemaid sorte, mida saab hakata rutem tarvitama.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid