Küpsetame Jahu-Jaani ökojahudest

Sisuturundus

Jahu-Jaani ökojahud on kodused mahetalu tooted, millest saab maitsvaid ja tervislikke toite. Nende jahude vilja on kasvatatud looduse ja inimese heaolu silmas pidades.

Jahu-Jaani tooted pärinevad Läänemaa mahetalust. See, Lauri-Jaani talu, on üks esimesi mahetalusid Eestis, kus on teravilja kasvatatud ilma mineraalväetiste või taimemürkideta. Mahetootmise kunsti taga on lausa 30-aastane kogemus, mis tagab loodussõbraliku kvaliteetse ja tervisliku jahu.

Jahu kvaliteedi tagab mahetoodangu tingimustele vastavalt kasvatatud vili. Kuna talu tegeleb vaid mahetoodanguga, siis saab nende toodete kvaliteedis alati kindel olla.

Ja Jahu-Jaani jahudest saab teha palju. Võtsime ka ise need jahud kätte ning tegime kõikidest jahudest midagi head ja meelepärast:

Proovitud Jahu-Jaani mahejahud
Proovitud Jahu-Jaani mahejahud | Toimetus

Öko nisujahu – väga siidise tekstuuriga jahu. Jõulukringli taigna koostis jäi hõrk. Kringel jäi mõnusalt kohev ja pehme. Kerkis ruttu. On ikka vahe sees küll, kas teha öko nisujahuga küpsetist võ tavalisega. Küpsetis tuleb maitse poolest märksa parem.

Jõulukringel

  • 50 g pärmi
  • 2 sl suhkrut
  • 2.5 dl käesooja piima
  • 8-9 dl nisujahu
  • 1 tl soola
  • 1 tl kardemoni
  • näpuotsaga safranit
  • 4 muna
  • 200 g pehmet võid
  • Kreem:
  • 150 g võid
  • 200 g tuhksuhkrut
  • 3 dl rosinaid
  • 3 tl kaneeli

Määrimiseks:

  • 1 muna

Glasuur:

  • 50 g võid
  • 100 g suhkrut
  • 3 sl rõõska koort
  • 1-2 sl kakaopulbrit

 

Öko rukkimanna – tegime perega mannavahtu. Erinevus tavalise ja rukkimanna vahel on see, et öko rukkimannat tuli panna ca 3 korda koguseliselt rohkem, kui nisumannat, et see koostis paksem jääks. Kenasti läks vahtu ning meenutas nii maitselt kui välimuselt leivasuppi.

Rukki mannavaht
Rukki mannavaht | Toimetus

 

Öko odrajahu – pühapäevased pannkoogid olid öko odrajahust. Maitselt meenutas odrakaraskit. Tainas tuleb teha odrajahuga paksem, muidu kipub kook keeramisel lagunema. Proovisime piima asemel panna taigna sisse hapukoort, ka siis jäi kook tihedam, paksem ja pannil oli märksa parem keerata.

Odrajahust pannkoogid
Odrajahust pannkoogid | Toimetus

 

Öko odrakruup – imemaitsvad kruubid, on aru saada, et tegemist on öko-ga. Puhta ja väga mõnusa maitsega.

Kruubid päikesekuivatatud tomatitega
Kruubid päikesekuivatatud tomatitega | Toimetus

Kruubid juurselleri ja päikesekuivatatud tomatitega

  • 250-300 g kruupe
  • pool juursellerit
  • suur peotäis päikesekuivatatud tomateid
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 0,5 tl tüümianit
  • 0,5-1 tl punet
  • praadimiseks õli ja võid

Valmistamine:

Keeda kruubid soolaga maitsestatud vees pehmeks, u poole tunni pärast on nad juba parajalt al dente. Samal ajal pese, koori ja lõika kuubikuteks pool juursellerit. Prae sellerikuubikuid kuumal pannil õli-või segus (ise kasutan või asemel gheed) kuldseks, lisa praadimise ajal vürtsköömned ja tüümian, lõpuks peenemaks hakitud küüslauk, ribadeks lõigatud tomatid ja oregano (pune), prae veel mõni minut, kata kaanega ja lase haududa kuniks kruubid on keenud. Vajadusel kurna kruubid, kuid umbes supilusikatäis keeduleent võib jääda. Kalla kruubid pannile köögivilja juurde ja kuumuta veel korraks segades.

Sobib söömiseks iseseisva einena. Serveeri koos tüümianioksakese või värskete poolitatud kirsstomatitega. Kes aga taimetoitu pelgab, võib lisaks praadida veel peekonikuubikuid või salaamiviilusid.

 

Öko toortatrajahu – olin toortatrajahu suhtes alguses skeptiline, sest mulle ei meeldi näiteks tatrajahust pannkoogid. Miks ? sest tatramaitse lööb üle. Ja nüüd pean oma sõnu sööma, sest mulle väga meeldib JahuJaani toortatrajahu. Ei mingit kõrvalist maitset küpsetistel. Kui ma enne ei julenud poest tatrajahu osta just selle kõrvalmaitse pärast, siis nüüd on mul üks lemmikjahu juures. Toortatrajahust tegin lapsega piparkooke ja muffineid. Mõlemad tooted kukkusid välja imehead.

Tatrajahust piparkoogid

  • 250 g rafineerimata roosuhkrut või kookospalmi suhkrut
  • 2 dl keevat vett
  • 150 g võid
  • 0,5 kg toortatra jahu
  • 1 tl söögisoodat
  • 1/4 muskaatpähklit
  • 0,5 tl nelki
  • 0,5 tl vürtspipart
  • 0,5 tl jahvatatud pipart
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • 4 tl kaneeli (või 10 g kaneelikoort)
  • 1/3 tl kardemoni
  • 0,5 (öko)apelsini riivitud koor
  • näpuotsaga soola

Tatrajahust Muffinid

  • 3 muna
  • 200 g kohupiima
  • 170 g suhkrut
  • 100 g sulatatud võid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 200 g tatrajahu

Öko kaerajahu – näpu all mõnusa tekstuuriga jahu. Kui võrrelda teiste firmade kaerajahudega, siis ongi pehmem ja küpsetised tulevad ka muredamad. Kaerajahust tegin kaeramuffineid. Ei jäänud kõvad, järgmisel päeval olid ka veel mahlased ja imemaitsvad kohvi kõrvale süüa. Kaeramuffin on tervisik amps, mida küpsetan lapsele kooli vahepalana kaasa. Kaerajahu on kõikidest jahudest minu lemmik.

Kaerajahust banaani-šokolaadi muffinid

Vaja läheb (kokku 12 muffinit): 

  • 1/2 dl suhkrut (võid proovida teha ka suhkruvabalt)
  • 2 muna
  • 100 g Fazeri piimašhokolaadi
  • 2 banaani
  • 100 g võid
  • 2,5 dl kaerajahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit

KÜLASTA JAHU-JAANI:

www.jahujaan.ee

www.facebook.com/LauriJaani/

Erinevaid Jahu-Jaani tooteid on leida mitmel pool: Mahemarketites, Delice toidupoodides, Rimis, Ökosahvris ja ka Balti Jaama Biomarketis ja Selveris.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid