Jagub kuuele
1,5 kg veise või põdra praetükk
500 ml porterit
300 ml lahjendamata mustasõstramahla või veega lahjendatud mustasõstrasiirupit
100 ml sojakastet
6 musta pipra tera
6 vürtspipra tera
6 kadakamarja
2 tl kuivatatud või paar oksa värsket tüümiani
2 lihapuljongikuubikut
1 suur sibul viiludena
2 küüslauguküünt soovi korral
3–4 loorberilehte soovi korral
Kaste:
8 dl praeleent
5 sl nisujahu
1 –2 dl 10% rõõska koort
2 sl hakitud peterselli
Võta prae tegemiseks nii suur kaanega pott, et liha mahuks täpselt ära, aga jaguks ruumi ka leemele. Vala potti porter, mustasõstramahl ja sojakaste. Lisa maitseained, puljongikuubikud, küüslauk ja sibulalõigud.
Seo lihatükk kööginööriga „rulli”, et see paremini kuju hoiaks.
Lase vedelikul keema minna, siis pane potti lihatükk. Kuumuta keemiseni, hauta mõõdukal tulel kaane all umbes tund aega. Pööra liha hautamise ajal mõned korrad ringi.
Umbes tunni aja pärast torka lihatermomeeter praetüki kõige paksemasse kohta. Praad on valmis, kui termomeeter näitab 65° (medium rare), 70° (medium) või 75° (well done). Kui lihatermomeetrit ei ole, siis lase lihal kaane all potis veel 30–45 minutit podiseda ehk kokku umbes 90 minutit. Valmimiseks kuulub umbes 1,5 tundi.
Kui võimalik, siis lase lihal leemes 30 minutit tõmmata, ideaalis kas või järgmise päevani.
Tõsta pott tulelt ja võta liha leemest välja. Keera liha fooliumisse ja hoia soojas, kuni valmistad kastme.
Kurna leem potti ja lisa vajadust mööda vett, nii et kokku tuleks 750 ml vedelikku. Klopi jahu vähese leemega ühtlaseks, siis vispelda ülejäänu sisse. Keeda umbes 10 minutit, siis lisa rõõsk koor. Kui vaja, maitsesta. Keeda veel 5 minutit tasasel tulel.
Serveerimiseks lõika liha viiludeks ja tõsta vaagnale. Kalla peale kaste ning puista peale petersell.
Kõrvale paku mustasõstraželeed, keedetud kartuleid ja rohelisi köögivilju.
PS! Gluteenivaba versiooni korral paksenda kaste maisitärklisega.