500 g maapirne
1 sl oliiviõli
karbitäis kirsstomateid
100 g head basiilikupestot
soola ja musta pipart
Pese maapirnid hästi hoolega puhtaks. Suuremad mugulad lõika tükkideks.
Sega maapirnid õliga, puista peale soolahelbed.
Laota ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Küpseta 200–225kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lisa pannile poolitatud kirsstomatid ning küpseta veel 15 minutit.
Valmista samal ajal pestokaste ehk pane küüslauguküüned, basiilikulehed, piiniaseemned ja juust köögikombaini, töötle ühtlaseks paksuks pastaks. Lisa peene joana õli, kuni saad parajalt vedela pestokastme. Maitsesta soola-pipraga.
Serveeri ahjus küpsetatud maapirne ja kirsstomateid pestokastmega.
Tee ise pesto!
Kui soovid ise basiilikupestot valmistada, siis peenesta köögikombainis suur punt basiilikulehti, paar küüslauguküünt, peotäis seedermänni- või kõrvitsaseemneid või mandleid, umbes pool klaasitäit oliiviõli ning paar lusikatäit riivitud juustu. Maitsesta soola-pipraga.
500 g maapirne
1 lillkapsas
oliiviõli
soola ja musta pipart
1 tl vürtsköömneid
1 tl karripulbrit
julge näpuotsatäis Cayenne’i pipart
hakitud värsket murulauku
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Lõika lillkapsas väikesteks õisikuteks.
Pese maapirnid hästi hoolikalt puhtaks, vajadusel kaabi/koori. Lõika umbes 2–3 cm suurusteks tükkideks.
Pane köögiviljad ahjuvormi, nirista peale õli. Maitsesta soola, pipra ja vürtsidega, sega korralikult läbi.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni köögiviljad on mõnusalt küpsed.
Sega 1–2 korda küpsetamise ajal, et köögiviljad ühtlasemalt küpseks.
Võta ahjust välja, puista peale hakitud murulauk ja serveeri.
Risoto on Põhja-Itaaliast pärit riisiroog, mida valmistatakse spetsiaalsest risotoriisist. Selle risoto teevad põnevaks väikesed maapirnikuubikud, mis ka kuumutades oma kuju säilitavad.
250 g maapirni
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 sl võid
300 g risotoriisi
1 dl kuiva valget veini
1 liiter kuuma köögiviljapuljongit
50 g külma võid
100 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
soola ja musta pipart
Kaunistamiseks:
hakitud värsket tüümiani või peterselli
parmesanilaaste
Koori maapirnid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Koori ning haki sibul ja küüslauk.
Kuumuta potis või, lisa sibul ja küüslauk ning hauta tasasel tulel klaasjaks. Ära pruunista!
Lisa risotoriis ja kuumuta pidevalt segades, kuni riis on kergelt läbikumav.
Vala juurde valge vein ja sega, kuni vein on imendunud.
Tõsta potti maapirnikuubikud, sega läbi.
Lisa kulbitäis kuuma puljongit. Sega ning lisa uus kulbitäis puljongit alles siis, kui eelmine puljong on riisi sisse imendunud. Risoto küpseb al dente’ks umbes 20 minutiga.
Sega viimasena juurde väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või, maitsesta risoto soola-pipra ning rohke riivitud parmesaniga.
Jaota taldrikutesse, puista peale hakitud tüümiani ja parmesanilaaste ning serveeri kohe.
Milline on õige risotoriis?
Õige risoto saab vaid ehtsast risotoriisist. Nendest tuntuimad on Carnaroli riis, Arborio riis ja Vialone Nano. Risotoriis sisaldab rohkelt tärklist, mis annab risotole kreemja konsistentsi ja imab endasse rohkelt risotoleent. Kõige kvaliteetsemaks peetakse Arborio ja Vialone Nano riisi, ent algajale risotokeetjale sobib kõige enam Carnaroli. Nimelt säilib see al dente veidi pikema aja jooksul, alandades ülekeetmise riski.
Fotol olev roog valmis kondi ja nahaga kanakintsudest, ent võid ka lihtsalt terve kana tükkideks lõigata või kasutada näiteks pool- või terveid koibi.
umbes 1,5 kg kanatükke
soola ja musta pipart
3 sl oliiviõli
1 suur sidrun
6 küüslauguküünt
500 g maapirne
6 väikest sibulat
värsket tüümiani
1 tl roseepipart soovi korral
2 dl kuiva valget veini või kanapuljongit
Maitsesta kana korralikult soola ja pipraga, nirista peale veidi õli ja tõsta suurele ahjupannile. Küpseta 220kraadises ahjus 30 minutit.
Pese maapirnid hoolega, vajadusel koori. Lõika ampsusuurusteks tükkideks.
Koori sibulad, lõika sektoriteks.
Koori küüslauguküüned.
Lõika sidrun neljaks sektoriks, seejärel õhukesteks viiludeks.
Võta kana ahjust välja, säti maapirnid, sibul, küüslauk ja sidrun kanatükkide ümber, maitsesta uuesti soola, pipra ja roseepiprateradega.
Pane uuesti ahju, lisa vein või puljong ja küpseta veel umbes 45 minutit või kuni kana on küps ja köögiviljad kenasti kuldsed.
Serveeri.