Maapähklivõi on röstitud ja jahvatatud maapähklitest valmistatud võie. Seda sa ilmselt teadsid, aga kas ka seda, et maapähkel ei olegi pähkel, vaid hoopis kaunvili?
Maapähklivõi on väga tervislik amps ning kuna see annab palju energiat, sobib see hästi näiteks hommikusöögiks. Maapähklivõi sisaldab palju kiudaineid ja valke, mistõttu püsib täiskõhutunne pikemat aega ning seetõttu sööd sa üleüldiselt päeva vältel vähem. Maapähklivõi sobib saiale/sepikule/leivale määrimiseks, küpsiste ja kookide tegemiseks, smuutis ning vokiroogades kasutamiseks.
Kasutegurid
Maapähklivõis (aga olgu see siis ikka 100% maapähklitest koosnev) on hulgaliselt valku, millel on oluline roll organismi ehituses ja talituses. Samuti sisaldab maapähklivõi hulgaliselt vitamiine ja mineraalaineid – näiteks kaaliumit ja magneesiumit. Kui muidu räägitakse sageli sellest, et maapähklivõi on rammus ja rasvane, siis tasub silmas pidada, et maapähklivõis on palju südamele kasulikke monoküllastumata rasvasid.
MAAPÄHKLIVÕI KÜPSISED
Vaid mõnest koostisosast koosnevad maapähklivõi küpsised on mõnusalt kõhtu täitvad ja kosutavad ampsud. Nii lihtne ja nii mõnus! Antud kogusest saad 20 väikest küpsist.
Vaja läheb
1 tassitäis maapähklivõid
1 tassitäis pruuni suhkrut
1 tl vaniljeessentsi (võib asendada 1 tl vaniljepulbriga)
2/3 tassitäit jahu
1 tl soodat
1/4 tassitäit vett
Valmistamine
Sega kokku maapähklivõi, pruun suhkur ja vaniljeessents. Sega, kuni saavutad kreemja tekstuuri. Lisa massile jahu ⅓ tassitäie kaupa – enne uut lisamist sega olemasolevat massi korralikult. Lisa sooda, sega, lisa vesi ja sega segu veelkord läbi. Tee massist väiksed pallikesed, pane ahjupaberiga kaetud plaadile ja pista 8-10 minutiks 180 kraadisesse ahju.