Kuidas lugeda vereanalüüsi tulemusi

Merilin Piirsalu
Shutterstock

Vereanalüüsidega saab hinnata üldist tervislikku seisundit ning tuvastada võimalikke terviseprobleeme. Esmapilgul võib tunduda keeruline vereanalüüsi tulemusi mõista, kuid teades, millele tähelepanu pöörata, saab igaüks oma tervislikust seisundist paremini aru. Kuidas analüüsi vastuseid lugeda, räägib laboriarst Anneli Raave-Sepp.

Alustuseks on kasulik teada, et vereanalüüsi vastuste võimalikult adekvaatse info tagamiseks on tähtis ennast vereandmiseks ette valmistada. Euroopa Liidus on selleks välja töötatud standardid. Standardi nõuete järgmine on eriti tähtis juhul, kui tehakse korduvaid vereanalüüse ning soovitakse tulemusi aja kulgedes võrrelda.

"Parim aeg verd anda on hommikul, aga enne seda peaks vähemalt tund aega ärkvel olema. Suurel osal organismis toimuvatel protsessidel on ööpäevane rütm ning paljud tähtsad ühendid on just hommikul maksimaalses kontsentratsioonis. Päeva jooksul need kasutatakse ära ning öösel jälle taastuvad. Kui anda proove suvalistel hetkedel, võivad tulemused erineda," selgitab SYNLAB Eesti vastutav laboriarst Anneli Raave-Sepp.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid