Mooside tegemisel võib kasutada nii moosisuhkrut kui ka tavalist suhkrut, aga viimast kulub siis veidi enam, et moos mõnusalt paks tuleks.
Aprikoosi-kõrvitsamoos
1 kg kõrvitsatükke
2 dl vett
200 g tükeldatud kuivatatud aprikoose
1 apelsini mahl ja peenelt riivitud koor
300–500 g moosisuhkrut
3 sl viskit või rummi
Kardemoni-kõrvitsamoos
1 kg kõrvitsatükke
2 dl vett
1 sidruni mahl ja peenelt riivitud koor
1 tl vanillsuhkrut
1 tl purustatud kardemoni
300–500 g moosisuhkrut
Ingveri-kõrvitsamoos
1 kg kõrvitsatükke
2 dl vett
50–70 g riivitud ingverit
1 sidruni mahl ja peenelt riivitud koor
300–500 g moosisuhkrut
Apelsini-kõrvitsamoos
1 kg kõrvitsatükke
2 dl vett
3 apelsini mahl ja peenelt riivitud koor
1 sidruni mahl ja peenelt riivitud koor
300–500 g moosisuhkrut
Kõik moosid valmivad samal moel. Esmalt pane tükeldatud kõrvits ja klaasitäis vett potti. Kuumuta tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni kõrvits on täiesti pehme. Siis võid moosi saumikseriga püreeks lasta, aga see pole üldse kohustuslik.
Nüüd lisa moosile maitseandjad, olgu selleks siis ingver, tsitruselised või aprikoositükid. Sega juurde ka moosisuhkur. Keeda keskmisel kuumusel veel kümmekond minutit. Tõsta pott tulelt (aprikoosi-kõrvitsamoosile sega nüüd juurde alkohol) ja pane kuum moos steriliseeritud kuumadesse purkidesse.
Kaaneta, kleebi peale kaunid sildid ja säilita jahedas.
Hoidiste retsepte leiad värskest raamatust "Hullult hõrgud hoidised".