HOIDISTAMA | Magusvürtsikad marineeritud sõrmekurgid

Veronika Nuter
Magusvürtsikad marineeritud sõrmekurgid. | Juta Kübarsepp

Magusvürtsikate kurkide heale säilimisele aitavad kaasa nii kurkide marinaadis steriliseerimine enne purkipanekut kui ka mõnusad vürtsid ise.

Tarvis läheb:

5 kg umbes keskmise sõrme pikkusi saledaid avamaakurke
tükk värsket ingverit
tükk värsket mädarõikajuurt
paar peotäit mustasõstra-, vaarika-, kirsi- ja mädarõikalehti
kimp tillivarsi koos õisikutega
10 küüslauguküünt

Marinaad:

3 l vett
4–6 sl jämedat soola
9–10 sl suhkrut
6–9 sl 30% äädikat
10 nelgitera
10 vürtsitera
3 sl sinepiseemneid
1 tl muskaatpähkliõisi
4–6 küüslauguõisikut
1 tšillikaun
1 kang kaneelikoort
1 sl piprasegu

Pese ja puhasta kurgid ning jäta need üheks ööks külma soolvette seisma.

Keeda ja maitsesta marinaadileem, nii et lisad sellele kõige viimasena äädika ja ribastatud tšillikauna.

Pese ja loputa purgid korralikult. Pane igasse neist pala ingveri- ja mädarõikajuurt, tilliõisikuid ja tükeldatud tillivarsi, 1 küüslauguküüs ja -õisik ning 2 kirsilehte, 1 vaarikaleht ja 2–3 mustasõstralehte.

Nõruta kurgid ja kuumuta neid marinaadis 1–2 minutit ühe kihi kaupa. Töö sujub kõige paremini roostevaba sõela abil, millega saab korraga paraja portsu kurke marinaadi ja sealt välja tõsta.

Kui oled ühe kurgiportsu välja tõstnud, lase marinaadil enne järgmise lisamist uuesti keema tõusta.

Purke täites pane kurkide vahele ka mõned mustasõstralehed ja tillivarred.

Kui oled kõik kurgid läbi kuumutanud ja järkjärgult purkidesse tõstnud, siis kata need ka pealt mõne lehega, mis annab maitset ega lase kurkidel marinaadist välja tõusta.

Lase marinaad veel kord korralikult keema tõusta, vala purgid ääreni täis ja sulge kohe õhukindlalt.

Aeglaseks järelküpsetamiseks kata purgid kuni täieliku jahtumiseni hoolikalt vatiteki vm paksema vaibaga.

Nipp: Kui hoiutingimused jätavad soovida, siis steriliseeri kurgipurke enne sulgemist 15–20 minutit kas vesihaudepotis või ahjus.

Sarnased artiklid