Külmal ajal vajame midagi enamat kui lihtne soe või leige jook. Need, mis meeldivad palavaga, tunduvad jaheduse ja rõskuse saabudes kuidagi mannetud, aga kui jooki on lisatud magusainet, ürte-vürtse, tsitrust või midagi kanget, tundub see tihti huvitavam või maitsvam kui soojal ajal nauditud keelekasted. Kas siis neil jookidel on suur vahe? Päriselt pole, kuid see arusaam kujuneb meil „kõrvade vahel”, millele aitavad kaasa keha erinevad, vahel petlikud tunnetused. Kui väljas on ilm kuum, leiame selle vastu leevendust jääga jahutatud rüüpest. Vesi, kerge vahuvein, valge või roosa vein näivad siis unelmana. Aga jahedaga eelistame pigem midagi sooja või täidlast, toatemperatuuril ja veidi tummisemat, näiteks punast veini. Vee või veiniga „teravdatud” joogid äratavad rohkem tundeid, kui väljas hakkab hakkab päev-päevalt külmemaks minema ja aina sajab.
Nautides kuuma jooki, nagu kohv või tee, saame me küll sooja ergutuse, kuid vajaka võib jääda oodatud lisaenergiast. Eriti lageda taeva all tööd tehes.
Edasi lugemiseks
Esimene kuu 0.99€, edaspidi 2.99€ kuus