Kuumad sügisesed pajaroad. Söö terviseks!

Pille Enden
Giambotta on klassikaline Lõuna-Itaalia köögiviljahautis. | Jaan Heinmaa

Ilmad lähevad üha jahedamaks ja sestap kulub üks kuum tummine roog ära. On aeg sügisene saak patta panna.

Juurvilja-kruubihautis

Lihtsatest ainetest hautis on ehe kodune roog, mis sobib hästi nii argipäeva õhtusöögiks kui ka nädalavahetuse eineks. Kruubid annavad toidule tummisust ning aitavad kõhtu kauem täis hoida, juurviljad aga lisavad maitset, värvi ja vitamiine.

Valmistusaeg 50–55 minutit

Neljale

2 porgandit

2 kollast peeti

1 väiksem bataat

2 kartulit

1 sibul

2 sl võid

1 sl oliiviõli

1,5–2 dl odrakruupe

8–10 dl kana- või köögiviljapuljongit

1 sl riivitud sidrunikoort

2 sl hakitud peterselli + serveerimiseks

hapukoort serveerimiseks

soola, musta pipart

 

Koori juurviljad ja kartulid, lõika 1 cm kuubikuteks. Koori ja haki sibul. Sulata suures paksupõhjalises potis või ja õli keskmisel kuumusel. Lisa sibul ning prae 6–7 minutit. Lisa juurviljad ja prae veel 5 minutit, kuni need on veidi pruunistunud. Maitsesta soola ja pipraga.

Loputa kruubid ja pane potti. Kalla peale puljong ning lase keema tõusta. Kata pott kaanega ja hauta 25–30 minutit, kuni nii kruubid kui ka juurviljad on pehmed. Kui vaja, lisa veidi vedelikku.

Maitsesta hautis sidrunikoorega ning kui vaja, siis ka soola ja pipraga. Sega hulka hakitud petersell. Serveeri hapukoore ja hakitud peterselliga.

 

Giambotta

Giambotta on klassikaline Lõuna-Itaalia köögiviljahautis, mida valmistatakse hilissuvel hooajalistest köögiviljadest. Tulemuseks on rikkalik ja maitseküllane roog, mida süüakse nii iseseisva toiduna kui ka liha või kala kõrvale. Loomulikult serveeritakse seda ka saia ja ohtra juustuga, aga samuti võib süüa näiteks polenta või riisiga. Roale võib lisada köögivilju oma maitse järgi, aga ka näiteks seeni.

Valmistusaeg 55–60 minutit

Neljale

1 sibul

1 keskmine baklažaan

1 suur suvikõrvits

1 suur punane, kollane või roheline paprika

2 suurt kartulit

250 g rohelisi või kollaseid aedube

4 sl oliiviõli

5 küüslauguküünt

0,5 tl tšillihelbeid

1 purk (400 g) purustatud tomateid

2 dl kana- või köögiviljapuljongit

150 g kirsstomateid

1 dl hakitud basiilikut

soola, musta pipart

serveerimiseks kõva riivitud juustu, näiteks parmesani või pecorino’t

 

Koori ja haki sibul. Koori soovi korral baklažaan ja suvikõrvits, lõika 2 cm tükkideks. Poolita paprika, eemalda seemned ning lõika sama suurteks ruutudeks. Koori kartulid ja lõika 1–1,5 cm kuubikuteks. Lõika oad 2,5–3 cm juppideks. Kuumuta poti põhjas õli. Lisa sibul ning hauta 5–6 minutit. Lisa purustatud küüslauk, sool, pipar ja tšillihelbed. Kuumuta läbi.

Lisa potti tükeldatud köögiviljad. Kalla peale tomatikonserv ja puljong. Sega läbi ja kuumuta keemiseni. Alanda siis kuumust, kata kaanega ning hauta 25 minutit. Sega vahepeal. Kui köögiviljad on pehmed, lisa poolitatud kirsstomatid ja basiilik. Lase veel 3–5 minutit ilma kaaneta podiseda, kuni tomatid pehmenevad. Maitsesta, kui vaja.

Puista serveerimisel peale riivitud juustu.

 

Kapsahautis ribiga

See toitev kodune roog toob lauale tuttava maitse. Roa valmistamiseks on vaja piisavalt aega varuda, sest hautamine kestab omajagu kaua. Samas võib toidu päev varem valmis teha, sest üles soojendamine vaid parandab maitset. Kui hautis on jahtunud, saab ka ribidest eraldunud üleliigse rasva ära koorida.

Valmistusaeg 2,5 tundi

Kuuele

1 suur sibul

800 g kapsast

800 g hästi küpseid tomateid (või 800–1000 g kooritud konservtomateid )

600 g sea- või veiseribisid

2 sl õli

2 tl kuivatatud tüümiani

2–3 dl vett

1 sl suhkrut

1–2 sl sidrunimahla

soola, musta pipart

serveerimiseks keedukartuleid

 

Koori sibul ja lõika õhukesteks viiludeks. Lõika kapsas ribadeks. Torka tomatitesse noaotsaga mõned lõiked, kalla peale keev vesi. Lase 30–60 sekundit seista ning kalla vesi ära. Koori tomatid ja lõika sektoriteks (konservtomatite puhul jääb see etapp vahele).

Hõõru ribid igast küljest soolaga sisse. Pruunista neid poti põhjas, seejärel tõsta välja. Kalla potti õli, aja see mõõdukalt kuumaks ja prae sibulaviile 4–5 minutit. Lisa potti tomatid ja sega neid koos sibulaga 2–3 minutit, kuni mahl eraldub.

Lisa pool kapsast ning puista peale 1 tl tüümiani. Tõsta ribid kapsale, seejärel pane peale ülejäänud kapsas ja tüümian. Lisa vesi ning maitse järgi soola, pipart ja suhkrut. Lase keema tõusta. Alanda kuumust, kata pott kaanega ja hauta madalal kuumusel 2 tundi, kuni liha on hästi pehme ja lööb kontide küljest lahti. Võta ribid välja. Sega juurde sidrunimahl ning maitsesta veel soola, pipra ja suhkruga.

Eemalda liha kontidelt, lõika tükkideks ja tõsta hautisse tagasi. Serveeri keedukartulitega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid