Olde Hansa peakokk Emmanuel Wille ehk Manu unistas lapsest saati kokaametist ning läks juba 13aastaselt ametikooli. Kokandus on tema suur kirg ja armastus. „Klassikalisi jõulutoite, nagu Eestis verivorst, seapraad ja hapukapsad, minu sünnimaal Belgias pole. Seal peetakse pühi tagasihoidlikumalt kui siin. Igal perel on oma traditsioonid: kas minnakse koos restorani või tellitakse toit koju,” räägib Manu. Siis lisab, et jõuluajal pannakse lauale sinki, vinnutatud liha ja väga maitsvat pasteeti, tehakse fondüüd, süüakse nii küülikut, austreid kui ka kala ning magusroaks üpris sageli jäätisetorti.
Manu soovitab: mandlikook pirnidega
250 g mandlijahu
250 g tuhksuhkrut
4 kanamuna
250 g Valio soolata võid
50 g röstitud mandlilaaste
100 g aprikoosidžemmi
1 liivatainast koogipõhi
5 hautatud pirni
Hautatud pirnid valges veinis
5 pirni
500 ml magusat valget veini
1 kaneelikoor
60 g ingverit
3 g värsket tšillit
1 tähtaniis
1 vanillikaun
140 g suhkrut
Koori pirnid. Pane vein ja kõik ülejäänud komponendid peale pirnide potti ning keeda 15 minutit. Lisa kooritud pirnid ja hauta, kuni puuviljad on pehmed. Jahuta. Eemalda pirnidel südamik ning lõika need väiksemaks kasutamaks koogis.
Koogi valmistamine
Sega mikseriga toasoe või tuhksuhkru ja mandlijahuga. Lisa ükshaaval munad kogu aeg mikserdades, kuni mass on ühtlane. Täida liivatainast koogipõhi kuni vormi ääreni saadud massiga. Peale aseta veinis hautatud pirnid. Küpseta ahjus 180 °C juures umbes 35–40 minutit. Määri peale aprikoosidžemm ning kõige lõpuks raputa üle mandlilaastudega.
Vaata rohkem retsepte ajakirjast Jõulud 2017: osta värske ajakiri poest!