Kukeseene-õunapasta
4 portsjonit
1 l värskeid kukeseeni
2 väikest õuna
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
50 g võid
1 sl mett
1 tl soola
1 sl hakitud rosmariini
Lisaks
300 g lintnuudleid
2 sl oliiviõli
150 g fetajuustu
1. Puhasta ja tükelda kukeseened. Pese õunad, eemalda südamed ja lõika õunad kuubikuteks. Koori ja haki sibul ning küüslauguküüned.
2. Tõsta kukeseened külmale pannile ja kuumuta, kuni seentest välja keenud vedelik on aurustunud. Tõsta seened kaussi.
3. Sulata pannil või, lisa hakitud sibul ja küüslauk. Kuumuta paar minutit, lisa seened ja õunakuubikud. Maitsesta soola ja meega ning hakitud rosmariiniga. Kuumuta veel 3–4 minutit, kuni õunatükid pehmenevad.
4. Keeda lintnuudleid soolaga maitsestatud vees vastavalt pakil olevale õpetusele. Nõruta sõelal ja kalla serveerimisnõusse. Sega õuna-seenesegu kuuma pasta hulka, tilguta peale oliiviõli ning murenda fetat. Serveeri koos värske salatiga.
Teriyaki-õunalõhe
4 portsjonit
1 (700 g) lõhefilee
1 tl soola
2 õuna
1 dl India pähkleid
1 dl teriyaki kastet
Lisaks
1 dl hakitud peterselli
1. Kuivata lõhefilee majapidamispaberiga ja raputa peale soola. Tõsta lõhe küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
2. Pese õunad, eemalda südamed ja lõika õhukesteks viiludeks. Haki India pähklid. Lao õunaviilud lõhe peale, nõruta peale teriyaki kastet ja puista üle hakitud pähklitega.
3. Küpseta kala 200-kraadises ahjus 30–35 minutit. Kasta lõhet küpsemise jooksul ahjuplaadile kogunenud vedelikuga. Enne serveerimist puista peale hakitud peterselli. Serveeri koos täisterariisiga.
Teriyaki-kaste annab õuntele ja lõhele mõnusa karamellise maitse.
Vorstisai peekoni ja õunamoosiga
4 portsjonit
Peekoni-õunamoos
2 (200 g) õuna
170 g peekonit
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
¾ dl suhkrut
¾ dl õunamahla
1 sl palsamiäädikat
½ tl tšillihelbeid
Sai
4 toorvorsti
4 hot dog'i saia
2 sl sinepit
1 dl peekoni-õunamoosi
2 sl majoneesi
1. Valmista kõigepealt moos. Pese õunad, eemalda südamed ning lõika õunad kuubikuteks. Tükelda peekon. Koori ja haki sibul ning küüslauguküüned.
2. Tõsta peekonitükid külmale pannile. Kuumuta, kuni peekon on krõbe. Lisa õunakuubikud, hakitud sibul ja küüslauk. Kuumuta pisut ning lisa õunamahl, suhkur, palsamiäädikas ja tšillihelbed.
3. Hauta segades madalal kuumusel 20 minutit. Lase jahtuda ja tõsta klaaspurki. Moos säilib külmkapis umbes nädala. Peekoni rasv muudab moosi külmkapis tahkeks, nii et tõsta purk enne kasutamist aegsasti toatemperatuurile.
4. Prae vorstid pannil või küpseta ahjus valmis. Soojenda saiad ahjus või mikrolaineahjus. Määri saiad seest sinepiga, pane vorst vahele ning tõsta peale õuna-peekonimoosi ja majoneesi.
Soolane, magus ja suitsumaitseline moos on hea lisand ka näiteks juustuvõileivale.
Õuna-jogurtijäätis
6 portsjonit
1 õun
3 sl vett
½ dl suhkrut
½ tl kaneeli
4–5 dl Türgi jogurtit
½ dl lemon curd’i (sidrunikreem)
1 dl müslit
1. Pese õun, eemalda süda ja lõika õun õhukesteks viiludeks. Mõõda kastrulisse vesi, suhkur ja kaneel. Lisa õunalõigud. Kuumuta ja hauta 5 minutit. Jäta jahtuma.
2. Lao kuude mahlajää vormi kordamööda õunaviile, jogurtit ja sidrunikreemi. Riputa peale müslit. Pane pulgad vormidesse. Tõsta sügavkülma ja hoia seal vähemalt kuus tundi.
3. Jäätised tulevad vormi küljest lahti, kui lasta vormi peale natuke kuuma vett.