Normandia õunapirukas

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Normandia on tuntud oma kalvadose poolest ja siin koogis annab see eriliselt mõnusa aroomi. Kui kalvadost pole, siis sobib maitsenüansi andmiseks ka brändi, konjak või tume rumm. Tarte normande valmistamiseks sobivad imehästi meie antoonovka õunad.

Kui antoonovkaid pole, siis vali mingid muud kõvemad vähe magusad õunad.

Kaheksale

Liivatainapõhi:

85 g toasooja võid
50 g suhkrut
1 suure muna kollane
150 g nisujahu
näpuotsaga soola

Täidis:

3–4 õuna
2 suurt muna
100 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
200 g vahukoort või toidukoort
2,5 sl kalvadost

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga.

Valmista esmalt liivatainas. Kui sul on lauamikser, siis sega selles toasoe või ja suhkur ühtlaseks, lisa munakollane ning sega kiiresti ühtlaseks. Pane juurde jahu ja sool, väldi ülesegamist! (Kui sul on köögikombain, siis pane kõik komponendid köögikombaini ja sega kiiresti ühtlaseks).

Suru tainas käte vahel kokku ja vormi kettaks. Aseta see koogivormi põhjale ning suru sõrmede abil tainast nii, et see kataks kogu vormi põhja ja ulatuks u 2 cm kõrgusele ka vormi külgedele. 

Pane tainaga vooderdatud vorm ootele külmkappi või lausa sügavkülma.

Kuumuta ahi 180 ºC. 

Soovi korral koori õunad, siis lõika neljaks ja eemalda õuntelt südamik. Lõika õunatükid veel kord pooleks (nii et igast õunast saad kaheksa sektorit). Aseta õunasektorid kenasti üksteise kõrvale liivatainapõhjale. 

Klopi kausis munad ja suhkur omavahel. Lisa vanillisuhkur, sool, rõõsk koor ja seejärel ka kalvados. Klopi segu ühtlaseks, siis kalla õuntele. 

Küpseta kooki 180-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni kook on pealt kenasti kuldpruun. 

Võta kook ahjust välja, lase veidi jahtuda. 

Serveeri kooki soojalt või toatemperatuuril. Traditsiooniliselt serveeritakse seda kooki niisama, aga võid kõrvale pakkuda näiteks vanillijäätist või vahukoort. 

Kook on parim valmistamise päeval!

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid