Pühadelauale. 6 maitsvat rooga lihavõtteks
kodus.ee
Krutskiga munad. | Shutterstock

Neid, ka kuradi munadeks kutsutud täidetud mune sobib pakkuda koos värske pühadesaiaga.

6–8 kanamuna

3 sl majoneesi

1 sl Dijoni sinepit

1 sl crème fraîche’i või paksu jogurtit

maitse järgi Tabasco kastet

pisut soola

suitsupaprikapulbrit

hakitud murulauku

 

Keeda mune seitse minutit. Jahuta ja koori. Lõika munad pikkupidi pooleks ning võta munakollased välja. Purusta rebud kahvliga, lisa hulka majonees, sinep ja crème fraîche või paks maitsestamata jogurt. Maitsesta Tabasco kastme ja soolaga.

Tõsta segu lusikaga tagasi munavalgele. Riputa pinnale veidike suitsupaprikapulbrit ja kaunista hakitud murulauguga.

 

shutterstock_358340438.jpg

Guacamole-munad.
Shutterstock

On inimesi, kellele ei maitse keedetud munakollane. Neile võib pakkuda guacamole’ga „valemune” ja järele jäänud rebudest valmistada näiteks munavõid. Jalapeno annab munadele paharetliku sädeme, mille võid soovi korral ka ära jätta.

 

8 keedetud kanamuna

1 suur küps avokaado

½ laimi koor ja mahl

2 sl majoneesi

soola

jahvatatud musta pipart

3 konserveeritud jalapenoviilu

2 sl hakitud koriandrit

 

Valmista guacamole. Lõika avokaado pooleks, õngitse kivi välja ja tõsta sisu teelusikaga kaussi. Riivi avokaado peale poole laimi koor ning pigista ka mahl. Lisa majonees ja maitsesta soola-pipraga. Püreesta ühtlaseks massiks.

Haki peeneks jalapeno ja sega koos värske koriandriga avokaadokreemi hulka.

Koori munad ning lõika pikuti pooleks. Tõsta guacamole munakollase peale või eemalda kõigepealt rebud ja täida munad alles siis.

 

shutterstock_147828692.jpg

Kevadsalat kuskussiga.
Shutterstock

Lihtne, kuid efektne salat. Värsked ürdid annavad sellele eriti kevadise meki.

 

Kaheksale

8–10 vutimuna

500 g rohelist sparglit

200 g külmutatud rohelisi herneid

3 dl kuskussi

3 dl kanapuljongit

1 sidruni koor ja mahl

4 sl oliiviõli

1 tl soolahelbeid

pisut musta pipart

1 dl peeneks hakitud ürte, näiteks piparmünti ja peterselli

kaunistuseks hernevõrseid

 

Tõsta toasoojad vutimunad keevasse vette ja keeda kolm minutit. Jahuta kohe jääkülmas vees. Koori ettevaatlikult.

Lõika ära spargli alumine, puitunud osa, koori ja tükelda. Keeda sparglit ja herneid paar minutit soolaga maitsestatud vees. Jahuta kiiresti jääkülmas vees ning seejärel nõruta hoolega.

Kalla kuskuss keevasse kanapuljongisse ja tõsta katel tulelt. Lase umbes viis minutit kaane all haududa. Kastmeks sega riivitud sidrunikoor ja mahl oliiviõliga, maitsesta soola ning värskelt jahvatatud musta pipraga.

Sega pehmenenud kuskuss kahvliga sõmeraks. Lisa korralikult segades aedviljad, ürdid ja õli-sidrunikaste.

Tõsta salat vaagnale või portsjonitena taldrikutesse. Lao peale poolitatud vutimunad ning kaunista hernevõrsetega.

shutterstock_11757523.jpg

Sinepine ahjulõhe ja rikkaliku kattega.
Shutterstock

Rikkalik ja krõbe sinepine kate teeb ahjukalaga imet. Serveeri koos anšoovisekastmega.

Kuuele

u 1 kg lõhefileed

1 tl peenikest meresoola

Värskelt jahvatatud valget pipart

1 sidruni riivitud koor (eelista mahedat)

2 sl kappareid

2 sl hakitud tilli

2 sl hakitud peterselli

½ dl seedermänniseemneid

3 dl riivsaia

3 sl õli

2–3 sl Dijoni sinepit

 

Lõika lõhefilee parajateks portsjoniteks ning lao need ahjupannile. Maitsesta soola ja pipraga.

Katteks sega riivitud sidrunikoor, kapparid, maitseroheline ja seedermänniseemned riivsaiaga. Lisa õli ning sega veel kord korralikult läbi.

Määri sinep lõhetükkide pinnale. Sinna peale tõsta kergelt surudes riivsaiasegu.

Küpseta ahju ülaosas 175 kraadi juures u 20 minutit. Küpsetusaeg sõltub lõhetükkide paksusest.

 

Anšoovisekaste

See lihtne kaste on nagu loodud lõhe kaaslaseks.

Kuuele

5 anšoovisefileed + tilgake leent

2 dl crème fraîche’i

2 tl sidrunimahla

1 dl hakitud tilli-murulauku

soola

musta pipart

 

Peenesta anšoovisefileed kahvliga. Lisa crème fraîche ja tilgake anšooviseleent.

Lisa sidrunimahl ja maitseroheline, maitsesta soola-pipraga.

shutterstock_664928635.jpg

Valge redise-kurgisalat.
Shutterstock

Kergele salatile lisavad põnevust Jaapani köögis armastatud maitseained. Soovi korral võid mirin’i-kastme asendada 1 tl meega ja kasutada riisiveiniäädika asemel valge veini äädikat.

Kuuele

1 suur valge redis

1 värske kurk

pisut soola

1 laimi mahl

1 sl mirin’i-kastet

2 tl riisiveiniäädikat

2 tl seesamiõli

kaunistuseks värsket koriandrit

Koori redis ja soovi korral ka kurk. Lõika mõlemad pikkupidi pooleks ning höövelda saadud poolikust juustu- või juurviljakoorimisnoaga pikad laastud. Tõsta kaussi, maitsesta kergelt soolaga ja sega.

Sega omavahel laimimahl, mirin’i-kaste või mesi, riisiveiniäädikas ja seesamiõli. Vala kaste salatile ning lase veidi aega maitsestuda. Serveerimisel kaunista värske koriandri lehtedega.

ko061643k_01.jpg

Šokolaadikook.
Shutterstock

Tumedalt patune paastujärgne pühademaius, mis tuleb valmis küpsetada eelmisel päeval.

Neljateistkümnele

150 g piimašokolaadi

400 g võid

2 dl suhkrut

1 dl fariinsuhkrut

6 kanamuna

6 dl nisujahu

0,5 dl kakaopulbrit

4 tl küpsetuspulbrit

1 tl soola

1,5 dl külma kanget kohvi

Niisutamiseks

1,5 dl puuvilja-, nt tsitruselikööri

0,5 dl vett

 

Kaunistuseks

50 g piimašokolaadi

75 g toasooja võid

1 dl tuhksuhkrut

1 sl kakaopulbrit

pühademaiusi

Haki piimašokolaad noaga peeneks.

Võita korralikult ja puista üle riivsaiaga 2,5-liitrine keeksivorm.

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega kokku kuivained ning lisa tainale jaokaupa vaheldumisi kohviga. Lõpuks lisa hakitud šokolaad ja sega kergelt tõstes ühtlaseks tainaks.

Vala tainas ettevalmistatud vormi ning küpseta 200 kraadi juures umbes tund aega. Vajaduse korral kata küpsetamise lõppjärgus vorm fooliumiga, et kuumus koogi pinnale liiga ei teeks. Kummuta valmis kook vormist välja restile jahtuma.

Sega liköör veega ja lase korraks keema tõusta.

Tõsta leem lusikaga veidi jahtunud koogile. Lase koogil üle öö rahulikult seista.

Kreemi valmistamiseks murra šokolaad tükkideks ning sulata mikrolaineahjus või vesivannil, lase jahtuda. Sega vahustades või, tuhksuhkur ja kakaopulber. Lisa jahtunud šokolaad ning sega ühtlaseks kreemiks. Kaunista tordipritsi abil ja ehi pühademaiustega.

Säilita kooki kaetuna külmkapis.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid