Leib oliivide ja ürtidega
Tarvis läheb:
1 kg jahu
2 peotäit nisukliisid
4 peotäit neljaviljahelbeid
200 g oliive hakituna
50 ml oliiviõli
1 pakike kuivpärmi (11 g)
200 ml sooja piima
400 ml sooja vett
lisaks punet (oregano) või tüümiani
1 sl suhkrut
1 tl soola
Tee nii:
Sega suhkur, kuivpärm ja piim kokku ning lase 10 minutit seista.
Kalla vesi juurde ja sega ülejäänud ained hulka. Sõtku taigen hästi läbi ja jäta 1,5 tunniks sooja kohta kerkima.
Sõtku taigen alla ja vormi sellest kaks piklikku pätsi. Lõika pätsidele terava noaga viltused sälgud sisse ja lase 30 minutit kerkida.
Küpseta 180º ahjus umbes 30 minutit. Proovi küpsust – kui leivasse torgatud puuorgi külge jääb tainast, siis küpseta veel 10 minutit.
Tõsta leivad rätiku alla jahtuma. Serveeri külmpressitud oliiviõli või taluvõiga.