Pühadetervitus Itaaliast – leib oliivide ja ürtidega

kodus.ee
Leiva muudab veelgi maitsvamaks, kui sellele määrida oliiviõli. | Shutterstock

Itaalias on pühadelaual aukohal muidugi lammas, mereannid ja jõulukeeks, aga enesestmõistetavalt ei puudu kõige olulisem küpsetis – leib oliivide ja ürtidega. 

Leib oliivide ja ürtidega 

Tarvis läheb:

1 kg jahu

2 peotäit nisukliisid

4 peotäit neljaviljahelbeid

200 g oliive hakituna

50 ml oliiviõli

1 pakike kuivpärmi (11 g)

200 ml sooja piima

400 ml sooja vett

lisaks punet (oregano) või tüümiani

1 sl suhkrut

1 tl soola

Tee nii:

Sega suhkur, kuivpärm ja piim kokku ning lase 10 minutit seista.

Kalla vesi juurde ja sega ülejäänud ained hulka. Sõtku taigen hästi läbi ja jäta 1,5 tunniks sooja kohta kerkima.

Sõtku taigen alla ja vormi sellest kaks piklikku pätsi. Lõika pätsidele terava noaga viltused sälgud sisse ja lase 30 minutit kerkida.

Küpseta 180º ahjus umbes 30 minutit. Proovi küpsust – kui leivasse torgatud puuorgi külge jääb tainast, siis küpseta veel 10 minutit.

Tõsta leivad rätiku alla jahtuma. Serveeri külmpressitud oliiviõli või taluvõiga.

Sarnased artiklid