Retroretsept | 4 maitsvat sprotivõileiba

Pille Petersoo
Kuumad sprotivõileivad juustuga. | Juta Kübarsepp

Sprotikonservist saab teha vähese vaevaga toitva ja põneva võileiva. Sprott, tuletame meelde, on suitsutatud ja õlis konserveeritud kilu või räim.

Kuumad sprotivõileivad juustuga

saia
võid
sprotte
riivitud juustu

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Lõika sai viiludeks, määri võiga.
Aseta sprotid saiaviiludele, jättes sprottide vahele veidi ruumi.
Puista peale riivitud juust.
Küpseta ahjus, kuni juust on sulanud.
Võta ahjust välja, lõika saiad „pulkadeks” ja serveeri.

Sprotivõileib Läti moodi. | Juta Kübarsepp

Sprotivõileib Läti moodi

(peen)leiba
võid
värsket kurki
sprotte

Lõika leib viiludeks, määri võiga.
Lõika kurk hästi õhukesteks viiludeks, laota leivaviilule.
Kõige peale aseta sprotid.

Klassikaline sprotivõileib. | Juta Kübarsepp

Klassikaline sprotivõileib

rukkileiba
võid
sprotte
murulauku
kappareid

Lõika leib viiludeks, määri võiga.
Laota sprotid leivale, kaunista hakitud murulaugu ja kapparitega.

Muna-sprotisaiad. | Juta Kübarsepp

Muna-sprotisaiad

saia (baguette, ciabatta)
keedetud muna
majoneesi
sprotte
marineeritud kurki

Lõika sai viiludeks.
Suru keedetud muna kahvliga väikesteks tükkideks või riivi jämeda riiviga. Sega juurde nii palju majoneesi, et saad pehme määrde. Määri saiaviiludele.
Aseta igale viilule üks-kaks sprotti ning marineeritud kurgi kang.

Sarnased artiklid