Valmissaanud tainast peab laskma ööpäeva seista, sest jahu tahab paisuda. Pealegi on jahedam tainas paremini töödeldav. Klassikalised piparkoogid on õhukesed ja hästi krõbedad.
Piparkoogitainas
4 dl suhkrut
2 dl vett
250 g võid
Vürtsid:
2,5 tl kaneeli
4–5 tera vürtsi
4 nelki
⅓ tl jahvatatud ingverit
¼ tl muskaati
⅓ tl kardemoni
600 g jahu
1 tl soodat
Keeda ⅔ suhkrust tume siirup või kasuta valmissiirupit.
Lisa vesi ja ülejäänud suhkur.
Seejärel puista sisse jahvatatud maitseained (vürtside osakaalu võib oma maitse järgi muuta).
Kui siirup on veidi jahtunud, lisa või.
Viimasena sega sisse jahu ja küpsetuspulbri segu.
Sõtku tainas ühtlaseks ning jäta külmikusse tahkuma.
Küpseta 180 °C ahjus 8–10 minutit.
Retsept: Märt Metsallik