SÜLT
1 seakoot
2 seajalga
1 suur koorimata sibul
2 keskmist porgandit
10 tera musta pipart
3 loorberilehte
soola
Pane liha potti ja vala üleni peale külma vett. Lase keema ning riisu kohe pinnale kerkiv vaht.
Lõika porgandid ja sibul pooleks, rösti kuival pannil või pliidiplaadil. Lisa need potti.
Keeda sülti tasasel tulel vähemalt 3 tundi või kuni liha tuleb kondi küljest lahti. Poole keetmise ajal lisa pipar, loorber, sool.
Tõsta liha leemest välja ja lase kaanega kaetud kausis veidi jahtuda. Siis tee liha peeneks.
Kurna leem läbi sõela ning vala lihale. Seejärel sega ja tõsta vormidesse.
VEISESABA LEEM
300 g veisesaba
1 suur sibul
1 porgand
1 juurpetersell
6 tera musta pipart
4 tera vürtsi
2 loorberilehte
soola
Lõika veisesaba juppideks. Pane liha potti ja vala peale külm vesi, mis on sellest üle. Lase keema ning riisu kohe pinnale kerkiv vaht.
Lõika porgandid ja sibul pooleks ning rösti kuival pannil või pliidiplaadil. Lisa need potti.
Keeda leent tasasel tulel paar tundi või kuni liha tuleb kondi küljest lahti.
Poole keetmise ajal lisa vürtsid ja sool.
4. Kurna leem läbi sõela.
NB! Sabaliha võid kasutada süldis.
Serveerimiseks neljale
4 süldiportsu
4 keedetud ja praetud kartulit
12 miniporgandit
2 sl võid
8 dl lihaleent
2 sl mädarõigast
100 ml hapukoort
värske rõika õhukesi laaste
sibulahelbeid
ürdivõrseid
Lõika kartulid umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning prae kergelt võis.
Lisa pannile miniporgandid ja moori paar minutit.
Vahusta hapukoor, lisa mädarõigas.
Tõmba rõikast koorimisnoaga õhukesed laastud.
Aseta taldrikule kartuliviilud ja porgandid. Tõsta lusikaga süldiportsule mädarõikakreem, millele puista röstitud sibulahelbed ja rõikalaastud. Vahetult enne söömist vala süldile kuum leem.