Väekas pihlakas. Pihlaka-õunakrõbedik

Pille Enden
Kodukiri
Jaan Heinmaa

Pihlakate punaseks värvumine on üks kindel märk, et sügis on käes. Nüüd pakub see väekas puu meile oma väekaid vilju.

Pihlakale on meie esivanemad lausa maagilise tähenduse omistanud. Pihlakates on palju vitamiine ja kasulikke antioksüdante. Küllaga leidub ka mikroobi- ja bakterivastase toimega aineid, mistõttu need säilivad hästi ning aitavad ka teiste toiduainete käärimis-protsessi pidurdada. 

Kuigi oleme harjunud neid vilju marjadeks pidama, ei arva botaanikud neid marjade hulka, vaid liigitavad hoopis õunviljadeks, sest neil on õuntega sarnane ehitus.

Oma mõrkja maitse tõttu need sageli just toidulauale ei satu. Ometi sobivad pihlakad paljudesse hoidistesse, magustoitudesse, liharoogadesse ja kastmetesse. Kõige parem on pihlakaid korjata pärast esimesi öökülmi. Enne seda korjatud marjad tasub panna mõneks ajaks sügavkülma.

 

Pihlaka-õunakrõbedik

Kuuele

Valmistusaeg 25 minutit + 15–20 minutit ahjus

3 dl naturaalset õunamahla

3 dl pihlakaid
1 dl suhkrut

6 keskmist õuna
2 tl vanillisuhkrut
võid vormi määrimiseks

 

Valge šokolaadi ja kaerahelbekate:

100 g võid
0,5 dl fariinsuhkrut
2,5 dl kaerahelbeid
3 sl nisujahu
0,25 tl soola
0,75 tl kaneeli

75g valget šokolaadi

serveerimiseks vanillijäätist

Kalla kastrulisse õunamahl, lisa pihlakad ja suhkur. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ning lase mõõdukal kuumusel 7–8 minutit podiseda, kuni marjad on peaaegu pehmed.

Koori õunad ja lõika väikesteks kuubikuteks. Lisa pihlakate juurde ning lase veel 2–3 minutit podiseda, kuni õunad pehmenevad. Sega hulka vanillisuhkur ja sool.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata või, sega hulka fariinsuhkur, kaerahelbed, jahu, sool ja kaneel. Haki šokolaad.

Tõsta võiga määritud ahjuvormi põhja pihlaka-õunatäidis. Puista peale esmalt purutainas ja siis hakitud šokolaad. Küpseta 15–20 minutit, kuni tainapuru on krõbe. Maitseb hea soojalt koos vanillijäätisega.

Sarnased artiklid