Kaera teevad toiteväärtuslikuks temas leiduvad mineraalained, valgud, vitamiinid ja bioaktiivsed ained. Kaerajahu erineb nisujahust just selle poolest, et sisaldab mitu korda rohkem mineraalaineid: näiteks kaaliumi neli ja magneesiumi seitse korda. Mineraalainetest on kaeras veel fosforit, rauda, kaltsiumi ja naatriumi.
Erilise väärtuse annavad kaerale eeskätt B-grupi vitamiinid; peale nende leidub veel K-, PP- ja E-vitamiini. Teiste teraviljadega võrreldes on kaer rikas valkude, rasvade, tärklise ja suhkru poolest.
Kaeras leiduvaid lahustuvaid kiudaineid (pektiinaine) peetakse eriti väärtuslikuks seetõttu, et nendest tekib seedekulglas geeljas mass. See seob endaga ja viib organismist välja LDL-kolesterooli (halb kolesterool) ning osaleb veresuhkru reguleerimisel.
Toiduenergia vabaneb kaeratoodete söömisel ühtlaselt ja aeglaselt, pikendades täiskõhutunnet kuni 4 tunnini – see aitab vältida ülesöömist.
Allikas: loodusravispetsialist Aive Luigela