Kasesuhkur ehk ksülitool
Mitmed ökopoed müüvad juba Eestiski ksülitooli ehk kasesuhkrut: see on valge kristalne suhkruasendaja. Ksülitooli pikaajaline tarvitamine aitab kaasa hammaste tervisele. Ksülitooli võib küpsetamiseks ning toitude ja jookide magustamiseks kasutada nagu suhkrut, ent alguses võiks siiski tarbida maksimaalselt 15 kuni 20 g ksülitooli päevas, vastasel korral võib see mõjuda lahtistina. Ettevaatust aga ksülitooliga valmistatud maiustuse jagamisel: näiteks koertele ja kitsedele on ksülitool ohtlik, sest see soodustab neil insuliini tootmist, mis langetab liigselt veresuhkru taset.
Magus suhkruleht ehk stevia
Kalorivaest magusat suhkrulehte ehk steviat võib samuti hea loodusliku, tervisliku alternatiivina kasutada. Doseerides tuleb meeles pidada, et see on tavasuhkrust 5 korda magusam ning ei kaota oma magusust ka kuumutades.
Mesi
Kuigi kaloreid mesi ei kaota, sisaldab see rohkelt inimese organismile kasulikke aineid, sealhulgas looduslikke suhkruid, mineraale, vitamiine, aminohappeid ja antioksüdante. Sobib ideaalselt erinevate toitude valmistamiseks!
Kuivatatud puuviljad ja datlid
Suhkruvabades küpsetistesse võib magusust lisada rosinate, kuivatatud aprikooside või datlitega. Brownie ja müslibatoonide austajatele soovitavad toitumiseksperdid suhkru aseaineks samuti madala glükeemilise indeksiga, mineraalidest tulvil ja ainevahetust kiirendavaid datleid. „Ideaalseks maitseelamuseks tuleb 200g suhkrut retseptides asendada 150g datlipüreega,“ soovitab Valio Eesti turundusdirektor Krista Kalbin.
Agaavinektar
Valio soovitab suhkruasendaja ka agaavinektarit: see on tänu kõrgele fruktoosi sisaldusele madala glükeemilise indeksiga ning 25 protsenti magusam kui valge suhkur, mis võimaldab lemmikmaiust valmistada väiksema kalorite hulgaga. Agaavi kuldne siirup meenutab maitselt mett ning on suurepärane suhkruasendaja erinevates jookides ja küpsetistes.