Suvine värske kartul ongi kõige maitsvam, ka toitainerikkam ja suurema C-vitamiini sisaldusega. Et mugulaist võimalikult palju kasulikke aineid kätte saada, tuleks neid kindlasti koorega süüa.
Neis sisaldub vähem tärklist kui vanematel kartulitel, need säilitavad küpsetamisel hästi oma kuju ka pärast keetmist ja lõikamist. Värsked kartulid tunduvad lausa magusad, kuna nende suhkur pole veel tärkliseks muutunud. Praegu on see lausa gurmeeroog!
Värske kartuli salat ubade ja chorizo’ga
Kuuele
Valmistusaeg 35 minutit
800 g värskeid kartuleid
600 g rohelisi ja/või kollaseid aedube
200 g chorizo’t või muud meelepärast vürtsikat (suitsu)vorsti
4–5 peotäit rukolalehti
60 g parmesani juustu
Kaste:
1 dl oliiviõli
4 sl valge veini äädikat
2 sl Dijoni sinepit
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
Sega kastmeks oliiviõli, äädikas, sinep ja purustatud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Jäta maitsestuma.
Pane kartulid soolakasse vette keema ja keeda pehmeks. Oad lõika lühemateks juppideks ning pane samuti kartulite juurde viimaseks 7–8 minutiks keema. Kurna.
Lõika kartulid väiksemaks: viiludeks või sektoriteks. Kalla ubadele ja kartulitele peale kaste ning sega läbi. Lõika vorst väikesteks tükkideks ja prae pannil vähese õliga krõbedaks. Lisa vorstid salatikaussi, sega läbi ning puista peale rukolalehed ja juustulaastud. Serveeri kohe.