Värske kartuli aeg

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Pikisilmi oodatud kodumaine värske kartul on kohal! Esimesed väikesed keedetud mugulad maitsevad imehead.

Suvine värske kartul ongi kõige maitsvam, ka toitainerikkam ja suurema C-vitamiini sisaldusega. Et mugulaist võimalikult palju kasulikke aineid kätte saada, tuleks neid kindlasti koorega süüa.

Neis sisaldub vähem tärklist kui vanematel kartulitel, need säilitavad küpsetamisel hästi oma kuju ka pärast keetmist ja lõikamist. Värsked kartulid tunduvad lausa magusad, kuna nende suhkur pole veel tärkliseks muutunud. Praegu on see lausa gurmeeroog!

 

Värske kartuli salat ubade ja chorizo’ga

Kuuele

Valmistusaeg 35 minutit

 

800 g värskeid kartuleid

600 g rohelisi ja/või kollaseid aedube

200 g chorizo’t või muud meelepärast vürtsikat (suitsu)vorsti

4–5 peotäit rukolalehti

60 g parmesani juustu

 

Kaste:

1 dl oliiviõli

4 sl valge veini äädikat

2 sl Dijoni sinepit

2 küüslauguküünt

soola ja musta pipart

 

Sega kastmeks oliiviõli, äädikas, sinep ja purustatud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Jäta maitsestuma.

Pane kartulid soolakasse vette keema ja keeda pehmeks. Oad lõika lühemateks juppideks ning pane samuti kartulite juurde viimaseks 7–8 minutiks keema. Kurna.

Lõika kartulid väiksemaks: viiludeks või sektoriteks. Kalla ubadele ja kartulitele peale kaste ning sega läbi. Lõika vorst väikesteks tükkideks ja prae pannil vähese õliga krõbedaks. Lisa vorstid salatikaussi, sega läbi ning puista peale rukolalehed ja juustulaastud. Serveeri kohe.

Sarnased artiklid