Runebergi koogikesed on saanud oma nime tuntud soomerootsi kirjaniku Johan Ludvig Runebergi (1804–1877) järgi. Teda peetakse üheks kahest Soome rahvuspoeedist Eino Leino kõrval. Runebergi koogid ilmuvad Soome koogilettidele jaanuaris ja püsivad seal kuni Runebergi sünniaastapäevani, mis on 5. veebruaril.
12 tk
200 g võid
100 g e 1,25 dl suhkrut
2 suurt muna
180 g e 3 dl nisujahu
2 dl jahvatatud mandleid
1 dl purustatud piparkooke, küpsiseid või riivsaia
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kardemoni
1 dl kohvikoort või piima
1–2 tilka mõrumandliessentsi (soovi korral)
Niisutamiseks:
2 dl vett
0,5 dl suhkrut
0,5 dl tumedat rummi või väike pudel rummiessentsi
Peale:
paksemat vaarikamoosi
Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
2 tl sidrunimahla
Vahusta pehme toasoe või ja suhkur heledaks vahuks, lisa ükshaaval edasi vahustades munad. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa aeglaselt töötavas köögikombainis olevasse tainasse. Lisa kardemon, jahvatatud mandlid, piparkoogi- või küpsisepuru või riivsai ja viimasena kohvikoor või piim. Sega tainas ühtlaseks.
Kui kasutad metallvorme, siis pintselda need sulavõiga. Jaota tainas vormidesse.
Laota vormid ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 13-15 minutit, kuni koogikesed on pealt kuldpruunid.
Võta ahjust välja. Uurista iga koogikese keskele väike auk – seda on eriti lihtne teha õunasüdamelõikajaga, aga võib kasutada ka väikest teelusikat.
Kuumuta vesi keemiseni, lisa suhkur ja sulata. Maitsesta siirup rummi(essentsi)ga ning pintselda kuumadele kookidele. Tõsta igale koogile uuristatud süvendi sisse umbes teelusikatäis vaarikamoosi ja lase jahtuda.
Mõõda tuhksuhkur kaussi, sega juurde nii palju sidrunimahla, et saad sitke glasuuri. Pane glasuur kilekotti, tee nurka auk ja pressi moosi ümber glasuurirõngas.
NB! Sama retsepti järgi võid küpsetada ka Runebergi keeksi või Runebergi koogi ümmarguses koogivormis.