Kodune pühadlaud | 11 rooga jõululauale

Pille Petersoo
PARDIKOIVAD MANDARIINIGA. | Juta Kübarsepp

Ajakirja Kodu & Aed pikaaegne köögitoimetaja ja portaali Nami-Nami eestvedaja Pille Petersoo jagab ideid, mida panna kodusele pühadelauale, nautimaks seda kõike lähedaste inimeste seltsis.

PARDIKOIVAD MANDARIINIGA

Mandariinid ja jõulud käivad kokku ning mandariinid sobivad imehästi ka pardiliha maitsestama. Siin on ühest Briti jõuluretseptist inspireeritud ahjus küpsetatud pardikoivad. Mina kasutasin pardiliha maitsestamiseks fenkoli- ehk apteegitilli- ja koriandriseemneid, aga võid ka soola-pipraga piirduda – roog saab ikka maitsev, sest part ise on juba maitseküllane. Alusta ettevalmistustöödega eelmisel päeval, siis jõuavad koivad maitsestuda.

 

Jagub kuuele

6 pardikoiba

1 sl fenkoliseemneid

1 sl koriandriseemneid

1 sl meresoola

6 väiksemat Peipsi sibulat

6 väiksemat või 3 suuremat mandariini või klementiini

2 loorberilehte

350 ml kanapuljongit

Tambi koriandri- ja fenkoliseemned uhmris soolaga katki.

Tee pardikoibadele terava noaga peale mõned sisselõiked, siis hõõru need ümberringi maitsesoolaga kokku. Pane kaussi või karpi, kata kinni ja pane järgmise päevani külmkappi maitsestuma.

Serveerimise päeval tõsta pardikoivad suuremasse ahjuvormi üksteise kõrvale, jättes koibade vahele veidi ruumi.

Kuumuta ahi 220 kraadini (pöördõhuga 200°). Pane pardikoivad ahju ja küpseta umbes 30 minutit.

Samal ajal koori sibulad ja lõika pooleks või sektoriteks. Pista need pardikoibade vahele ning küpseta veel 30 minutit. (Kui küpsetamise käigus on pannile väga palju pardirasva kogunenud, võid selle nüüd lusikaga ära koorida ja kasutada seda näiteks ahjukartulite küpsetamisel.)

Seejärel pane pardikoibade vahele horisontaalselt poolitatud mandariinid, pista kaasa ka loorberilehed ja kalla peale kanapuljong. Kata ahjuvorm fooliumiga.

Alanda ahju temperatuur 200° (pöördõhuga 180°) peale. Pane pardikoivad uuesti ahju ning küpseta veel umbes tund aega.

Eemalda foolium ja jätka küpsetamist 15–20 minutit või kuni pardikoivad on kenasti läbi küpsenud ja mandariinid pealt kuldsed.

 

PIRNI-SINIHALLITUSJUUSTUPIRUKAS. | Juta Kübarsepp

PIRNI-SINIHALLITUSJUUSTUPIRUKAS

Veidi jõuluhõnguline pirnipirukas, mis sobib nii eelroaks kui ka järelroaks – hea universaalne retsept.
Jagub kuuele

250–300 g pärmi-lehttainast või muretainast

4 suurt või 6 väiksemat pirni

50 g hakitud mandlilaaste

100 g sinihallitusjuustu Aura Gold

2 dl kohvikoort

2 muna

1 tl piparkoogimaitseainet või 2–3 peenestatud piparkooki

Vooderda 24 cm läbimõõduga küpsetusvorm tainaga ja eelküpseta 200° ahjus umbes 15 minutit või kuni põhi on kergelt kuldne.

Koori pirnid, lõika pooleks ja uurista välja südamik. Tee pirnidesse sisselõiked ning laota need eelküpsetatud tainale, lõikepind all. Torgi mandlilaastud sisselõigetesse.

Murenda sinihallitusjuust pirnide vahele. Kui kasutad piparkoogipuru, siis puista see samuti pirnide vahele.

Sega kokku rõõsk koor, muna ja maitseainesegu, vala pirukale. Puista peale veel mandlilaaste.

Küpseta 200° ahjus (pöördõhuga 180°) veel umbes 20–25 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja pirukas kuldne. Serveeri toatemperatuuril.

 

KLASSIKALISED TÄIDETUD MUNAD 

Üks mu ema kolmest õest, tädi Valve, õppis kokaks ning töötas kogu elu pealinna erinevates restoranides ja söögikohtades. Tema täidetud munad on kõikidel suguvõsa üritustel legendaarsed ja ega meiegi ilma selle suupisteta ei saa. Mina teen kreemja ning veidi sinepise täidisega mune. Peaaegu sama head kui tädi Valve omad!

KOGUS 12 tk

6 keedetud muna

50 g toasooja võid

1–2 sl majoneesi

1–2 tl Põltsamaa sinepit

soola

kaunistuseks peterselli ja jõhvikaid või pohli

Keeda munad kõvaks, siis jahuta kiiresti külma vee all ja koori.

Lõika kooritud munad pikuti pooleks, uurista munakollased teelusika abil välja.

Peenesta kausis või ja munakollased, surudes need läbi sõela, või riivi peenelt. Sega juurde majonees ja sinep ning maitsesta soolaga.

Pane segu pritskoti sisse ja suru munapoolikutesse või täida munavalgepaadid lusika abil. Kaunista peterselli ja punaste marjadega.

Serveeri kohe või hoia serveerimiseni kaetult jahedas.

 

VERIKÄKK INGVERIKREEMIGA JA TATRAPANNKOOGID KALAMARJA VÕI MEREMARJAGA. | Juta Kübarsepp

TATRAPANNKOOGID KALAMARJA VÕI MEREMARJAGA

Väikesed tatrapannkoogid Saare Smetana hapukoorega

18–20 tk

75 g (toor)tatrajahu

50 g nisujahu

2 dl piima

1 muna (S või M)

1 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl soola

praadimiseks võid

kaunistamiseks Saare Smetana hapukoort, musta kalamarja või meremarja, hakitud punast sibulat, hakitud maitserohelist (soovi korral)

Sega pannkookide tegemiseks jahud, küpsetuspulber ja sool omavahel, siis lisa juurde piim ja muna. Sega ühtlaseks.

Kuumuta pannil või ning prae pannil väikesed tatrapannkoogid mõlemalt poolt kuldseks. Küpseta keskmisel kuumusel. Arvesta umbes 1,5 minutit ühele ja sama palju teisele poolele – õige aeg ümberpööramiseks on siis, kui pannkoogi küpsetamata poolele mullikesed tekivad.
 

VERIKÄKK INGVERIKREEMIGA 

Mõnus jõulune suupiste praetud verikäki ja ingveri-toorjuustukreemiga. Siin täpseid koguseid ei ole – kõik käib tunde järgi.

verikäkki

praadimiseks võid

toorjuustu

riivitud ingverijuurt

soola

värsket tilli või murulauku

Lõika verikäkk umbes 1 cm viiludeks, soovi korral veel piparkoogivormiga kujudeks.

Kuumuta pannil või, prae verikäkiviilud mõõdukal tulel mõlemalt poolt krõbedaks. Tõsta köögipaberile tahenema.

Sega toasoe toorjuust riivitud ingveri ja soolaga – mõlemat lisa maitse järgi.

Aseta verikäkiviilud vaagnale, tõsta igale viilule lusikatäis ingveri-toorjuustukreemi. Kaunista hakitud tilli või murulauguga ja serveeri.

PIPARKOOGI-KOHUPIIMAKREEM 


Imelihtne magustoit – meeldib nii suurtele kui ka väikestele. Magustoit on üsna magus, nii et serveeri seda pigem väiksematest magustoidupokaalidest.
 

Kaheksale kuni kümnele

200 g head piimašokolaadi (nt Fazeri sinine)

4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

300 g kohupiimakreemi (nn torukohupiim)

5–6 õhukest piparkooki

kaunistuseks marju ja/või mandariinisektoreid, piparkooke

Sulata tükeldatud šokolaad veevannis või mikrolaineahjus, sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda.

Vahusta rõõsk koor pehmeks vahuks.

Sega esmalt omavahel kohupiim ja sulatatud šokolaad, siis sega hulka vahukoor.

Suru piparkoogid katki ning sega õrnalt vahu hulka.

Jaota kreem pokaalidesse. Soovi korral võid nüüd magustoidud mõneks tunniks külmkappi ootele tõsta, aga kata siis nt fooliumi või toidukilega.

Enne serveerimist kaunista soovi korral marjade ja piparkookidega.

 

NORRA JÕULUKÜPSISED 

Ühel korralikul põhjamaisel jõululaual peavad lisaks piparkookidele olema ka muud küpsised. Meie tänavust pühadelauda täiendavad „Saksa viilud” Norrast.

150 g toasooja võid

70 g suhkrut

200 g nisujahu

näpuotsaga peenikest soola

4 sl suureteralist suhkrut

Hõõru või mikserda toasoe või ja suhkur kreemjaks heledaks vahuks. Sega hulka jahu ja sool, sega ühtlaseks.

Vormi tainas 5 cm läbimõõduga „vorstiks”, keera küpsetuspaberisse ja pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi.

Puista 4 sl suhkrut küpsetuspaberile, veereta tainast „vorsti” suhkrus. Siis lõika u 3–4 mm paksusteks viiludeks ning laota need ahjuplaadile.

Küpseta 180-kraadises ahjus 8–10 minutit või kuni küpsised on helekollased ja servadest kergelt kuldsed.

Võta ahjust välja, lase hetk ahjuplaadil taheneda, siis tõsta ettevaatlikult metallrestile jahtuma.

 

LEHTTAINAKEERUD SINIHALLITUSJUUSTU JA PIPARKOOGIPURUGA

Nendes väikestes lehttainapirukates saavad kokku sinihallitusjuust ja piparkoogipuru. Tõeliselt jõulune ja taas sobib nii eelroaks kui ka magusa kõrvale.

KOGUS u 32 tk
50 g piparkooke (u 10 õhukest)

200 g toorjuustu (nt Saare)

140 g toasooja sinihallitusjuustu

1 dl riivitud tugevamaitselist juustu

400 g võiga pärmi-lehttainast (4 lehte)

Murenda piparkoogid puruks. Sega kausis toorjuust, sinihallitusjuust ja riivitud juust ühtlaseks.

Rulli lehttainatükid kergelt lahti ja määri juustukreem poolele tainale (piki pikemat külge). Puista peale piparkoogipuru, siis voldi peale teine tainapool ja suru kergelt kokku. Lõika igast portsust umbes 8 riba, keera sisse paar keerdu ning tõsta siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Kuumuta ahi 220 kraadini (pöördõhuga ahjus 200°). Küpseta ahju keskosas umbes 12–15 minutit või kuni pirukad on kaunilt kuldsed. Lase restil jahtuda.
 

AHJUKÕRVITS SALVEIGA 

Proovime igal aastal pidulauale rohkelt köögivilju panna, olgu nendeks siis pastinaagid, rooskapsad või hoopis keegelkõrvits. Salveitaime tasub ka lume alt uudistama minna – tihti on lehed veel täitsa tarvitamiskõlbulikud. Kõrvitsat koorida ei ole vaja, lihtsalt koor jääb pärast söömata.
 

Kuuele kuni kaheksale

1 väiksem keegelkõrvits (u 1 kg)

2 sl oliiviõli

soola ja musta pipart

1 sl hakitud värsket salveid

1–2 sl vahtrasiirupit

Kuumuta ahi 220 kraadini.

Lõika keegelkõrvits terava noa abil pikuti pooleks. Uurista välja säsi ja seemned. Pane kõrvitsapoolikud lõikelauale ning lõika pikuti 3–4 sektoriks. Tõsta need ahjupannile, koor allpool.

Nirista kõrvitsasektoritele õli, siis maitsesta soola-pipraga. Puista peale hakitud salvei.

Küpseta 220° ahjus 50–60 minutit või kuni kõrvits on pehme (kontrolli küpsust terava noaga).

Nirista peale vahtrasiirup, siis küpseta veel umbes 10 minutit, kuni kõrvitsad on servadest veidi karamellistunud.

Puista peale hakitud värsket salveid ja serveeri soojalt.

Hea nipp! Kui kõrvitsatükke jääb üle, siis surista järgmisel päeval need saumikseriga kõrvitsakreemiks, mis sobib röstsaiale, või kasuta supipõhjana.
 

ÕLLEKAPSAS 

Juba paarkümmend aastat olen jõululaual serveerinud just sedaviisi valmistatud hapukapsast. Kui esimestel aastatel valmistas mu ema Helju igaks juhuks pidulauale ka „tavalist” kapsast, siis nüüd teevad nii ema kui ka teised sugulased jõuluks kapsast justnimelt sellisel moel.

Jagub kuuele kuni kaheksale

1,5 kg värsket hapukapsast

5 dl tumedat õlut

100 g fariinsuhkrut

50 g võid

1–2 tl soola

soovi korral veidi köömneid

Sega kõik ained potis ning hauta tasasel tulel kaane all aeg-ajalt segades, kuni kapsas on pehme ja kergelt pruunistunud. Hautamiseks kulub umbes 1–2 tundi, olenevalt sellest, kas tahad veidi krõmpsu või täitsa pehmet kapsast. Kui kapsas on liiga vedelikurohke, siis hauta lõpus ilma kaaneta.

 

KIHISEV GLÖGIJOOK 

Kui tavaline glögi tundub liiga jõulune ja külluslik, siis pikenda seda vahuveiniga.

Jagub kuuele

100 ml glögikontsentraati või 400 ml (alkoholivaba) glögi

750 ml pudel (alkoholivaba) vahuveini

Kalla iga vahuveiniklaasi põhja 1 sl glögikontsentraati või umbes 50 ml glögi. Lisa hästi jahutatud vahuvein. Serveeri kohe.

 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid