Veidi mõrkjat lehtkapsast võib aurutada, hautada, keeta, praadida, vokkida. Tuntud on ka lehtkapsakrõpsud.
Küüslauk sobib imehästi täiendama lehtkapsast, samuti tšilli ja sibulad. Või ja oliiviõli aitavad samuti lehtkapsast maitsvamaks muuta.
Viiele-kuuele
Tarvis läheb:
1 kg jahusemaid kartuleid
300 g lehtkapsast või savoia kapsast
12 dl piima või kohvikoort
100 g toasooja võid
veidi muskaatpähklit
soola ja musta pipart
Koori kartulid, lõika suuremad mugulad neljaks, väiksemad poolita. Pane suurde potti, kalla peale keev vesi. Lisa 2 tl soola, kata pott kaanega ja keeda tasasel tulel umbes 25 minutit, kuni kartulid on täiesti pehmed.
Eemalda lehtkapsalt tugevad rootsud ja viska ära. Aseta kapsalehed teineteise peale, keera tihedasti rulli („sigariks”) ja lõika terava noaga õhukesteks ribadeks.
Sulata 25 g võid suurel praepannil ja hauta kapsast pidevalt segades umbes 5–7 minutit, kuni kapsas on servadest kergelt kuldne.
Kurna kartulid ja pane tagasi potti. Kata pott puhta köögirätikuga ja lase 2 minutit tõmmata, et köögirätik imeks liigse niiske auru endasse.
Klopi juurde riivitud muskaat, piim või kohvikoor ja ülejäänud või. Klopi, kuni saad õhulise kartulipudru. Maitsesta. Sega juurde võis praetud kapsas. Soovi korral lisa pudrule võisilm.