Kokkamist kevadpühadeks: kohupiimaküpsised

Pille Petersoo
Kohvimaitseline kohupiimadessert ja kohupiimaküpsised | Juta Kübarsepp

Kevadpühade aegu hakkas vanarahvas uuesti piimatooteid sööma. Kerge ületarbimine on seega täiesti põhjendatud! Magustoiduks sobivad kohupiimaküpsised.

Kodused ja muredad küpsetised, maitselt meenutavad armastatud vaarakuid ehk sotšnikuid. Kogusest saab umbes 40 küpsist. 

Tarvis läheb:

200 g kuivemat kohupiima

100 g võid

100 g suhkrut

300 g nisujahu (u 5 dl)

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillisuhkrut

näpuotsaga soola

 

Sega kõik ained ühtlaseks purutainaks (nt köögikombainis), siis suru käte abil kenaks pätsiks. Võta jaokaupa tainast ja veereta sellest pöidlajämedusi rulle. Lõika rullid umbes 3 cm juppideks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes küpsiste vahele veidi kerkimisruumi.  Suru küpsised kahvliga pealt lamedamaks, pintselda lahtiklopitud munaga või piimaga. Soovi korral puista peale pärlsuhkrut, mooniseemneid, köömneid (fotol). 

Küpseta 200° ahjus umbes 15 min, kuni küpsised on kergelt kuldsed. 

Sarnased artiklid