Oma jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu kutsuti kinoad ka “asteekide kullaks”. Kas teate, kuidas kinoad aga Eestis kutsutakse? Jah, nii see on - ühe kuld on teise hanemalts.
Kinoataim, mis kuulub peedi ja spinatiga ühte perekonda, annab arvukalt pisikesi pähklimaitselisi seemneid. Olemas on valget, musta ja punast kinoad. Kinoad kasutatakse padades, suppides, salatites, kotlettides, tšillides, hommikusöökides jne.
Kinoa on tervislik, sest:
– on kõrge valgusisaldusega;
– sisaldab kõiki kaheksat aminohapet, mis on taimemaailmas haruldane;
– on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas;
– sisaldab vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2- ja E-vitamiini;
– tema glükeemiline indeks on madal, mis tähendab, et kinoast tehtud toidud annavad täiskõhutunde pikaks ajaks;
– on kergesti seeditav.
HEA RETSEPT: mehhikopärane kinoa
Olgem ausad – sageli pole aega köögis pikalt toimetada. Samas tahaks siiski, et toit oleks mitmekülgne, toitev ja maitsev. Sel juhul tulebki appi lihtne ja kiire ühe panni roog – mehhikopärane kinoa!
Kogus: neljale
Valmimisaeg: 30 minutit
Vaja läheb:
1 tl oliiviõli
2 küüslauguküünt (tükeldatud)
1 jalapeno (võib ka ära jätta)
1 tass kinoad (korralikult voolava vee all loputatud)
1 tass köögiviljapuljongit
1 purk musti ube (loputatud ja kurnatud)
1 purk tükeldatud tomateid
200 g konserveeritud maisi
1 tl tšillipulbrit
0.5 tl vürtsköömneid
1 avokaado (tükeldatud)
Ühe laimi mahl
2 tl koriandrit
Maitseks soola, pipart
Valmistamine:
Kuumuta oliiviõli pannil keskmisel kuumusel. Lisa küüslauk ja jalapeno, prae hoolikalt segades umbes üks minut. Lisa kinoa, puljong, oad, tomatid, mais, tšillipulber ja vürtsköömned. Maitsesta veel lisaks soola ja pipraga. Aja keema, kata kaanega, vähenda kuumust ja lase podiseda, kuni kinoa muutub pehmeks (umbes 20 minutit). Lõpus lisa avokaado, laimimahl ja koriander.