Nostalgilised suvilatoidud | Poollollid kurgid ja rabarberikali

Marju Randmer
Poollollid kurgid. | Marju Randmer

Neid kurke saab suve jooksul teha iga natukese aja tagant, sest need ongi mõeldud söömiseks poollollina ehk mitte veel päris marineerununa, vaid nii 1–2 päeva jooksul, kui kurgil on veel värske kurgi mekk ja värv pooleldi alles.

väikeseid värskeid kurke

5 l vett

7 spl soola

9 spl suhkrut

8 spl söögiäädikat

tillivarsi ja -õisikuid

küüslauguküüsi

 

Keeda veest, soolast-suhkrust ja äädikast marinaad. Lao pestud kurgid koos tillivarte, -õisikute ja poolitatud küüslauguküüntega suurde purki või nõusse. Kalla kuum marinaad peale. Jäta toasooja marineeruma. Poollollid kurgid on mõeldud söömiseks järgmisel-ülejärgmisel päeval, kuigi loomulikult võib neid ka kauem marinaadis hoida.

Kui kurgid on meelepärases marineerumisstaadiumis, pane need koos anumaga külmkappi.

Rabarberikali. | Marju Randmer

Ideaalne külm kosutus aiatööde vahepeale. Mõni on öelnud, et meenutab meeldivalt vahuveini, kuigi kui tarbida õigel ajal, siis põlvi see nõrgaks ei võta!

4 l vett

1,5 l rabarbereid

0,5 kg suhkrut

0,5 dl sidrunimahla

¼ tl (umbes 15 g) presspärmi

 

Viiluta pestud, aga koorimata rabarberid (punane koor annab joogile ilusa värvi) ja pane 2 l veega keema. Keeda 20 minutit, kurna läbi sõela, lisa suhkur ja sega, seejärel lisa ülejäänud 2 l vett. Kui segu on jahtunud toatemperatuurile, lisa vähese suhkruga läbi hõõrutud pärm. Hoia üks päev lahtisena, seejärel riisu vaht ja sulge õhukindlalt. Hoia külmas. Tarvita kali ära 2–7 päeva jooksul, parim on kali 2. või 3. päeval.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid