Saak purki! Toome salat, ämbrisalat, ebaküdooniahoidis, tomat omas mahlas

Pille Petersoo
Pangesalat. | Juta Kübarsepp

Retrohoidiste retseptid on ühel või teisel kujul olemas ilmselt iga kodukoka retseptivihikus. Värvikirevad ja maitsvad, väärt taasavastamist või lihtsalt meeldetuletamist.

Pangesalat ehk ämbrisalat on ilmselt üks populaarsemaid köögiviljahoidiseid. Salatit on lihtne teha ning see on hea võimalus rikkaliku köögiviljasaagi säilitamiseks. Talvel võib sellist hoidist kasutada nii salatina kui ka mitme hautise põhjana. Salatit tuleb lausa ämbritäis, sellest ka nimi.

 

1 kg kapsast

1 kg porgandeid

1 kg kurke

1 kg tomateid

1 kg sibulaid

3 sl mere- või kivisoola

1 tl musta pipart

peotäis hakitud tilli

3 sl suhkrut

3 sl 30% äädikat

200 g mahedamaitselist õli

 

Lõika kapsas peenikesteks ribadeks ning sega soolaga.

Lõika ülejäänud köögiviljad õhukesteks viiludeks või riivi jämedalt.

Kuumuta porgandit ja sibulat suures potis õlis umbes 15 minutit. Sega aeg-ajalt, kuni porgand pehmeneb veidi.

Lisa ülejäänud ained, sega läbi ja tõsta pott 24 tunniks jahedasse.

Kuumuta seejärel salatit potis 15 minutit.

Pane salat kuumalt steriliseeritud purkidesse. Kaaneta ja säilita jahedas.

 

Toome salat. | Juta Kübarsepp

Toome salat

Vana hea tuntud köögiviljahoidis kurgi, sibula, porgandi ja rohke tilliga. Muide, Põltsamaal on Toome salatit valmistatud aastast 1974 ning Salvest peab seda oma salatite lipulaevaks.

 

6 kg paraja suurusega avamaakurke

2 kg sibulat

1 kg porgandeid

100–150 g hakitud värsket tilli

5 sl mere- või kivisoola

2 sl suhkrut

4 sl 30% äädikat

200–300 g mahedamaitselist õli

 

Lõika sibulad ja kurgid (pool)viiludeks, porgand väikesteks kuubikuteks või poolviiludeks. Sega suures potis ülejäänud ainetega. Kata kinni ja lase jahedas ruumis 24 tundi maitsestuda.

Kuumuta peaaegu keemiseni, seejärel kuumuta umbes 15 minutit nõrgal kuumusel (ära keeda!).

Pane kuumalt kuumadesse steriliseeritud purkidesse.

Kaaneta ja säilita jahedas.

 

Tomat omas mahlas. | Juta Kübarsepp

Tomat omas mahlas

Klassikaline viis suveküpsete, ent mitte liiga pehmete tomatite säilitamiseks. Maitseainete lisamine ei ole kohustuslik, aga ka mitte keelatud.

 

väiksemaid ühesuuruseid tomateid (ka kirss- või ploomtomateid)

soovi korral 15–20 g soola 1 kg tomatite kohta

 

Koori tomatid: tee pestud tomatite varrepoolsesse otsa noaga väike sisselõige, pane need suurde kaussi ning kalla peale keev vesi. Lase paar minutit tõmmata, kurna ning libista tomatid kausi kohal (et mahl raisku ei läheks) koorte seest välja, pigista ka koored võimalikult kuivaks.

Lao tomatid tihedalt korralikult steriliseeritud purkidesse, jäta peale u 1 cm jagu vaba ruumi. Kui soovid, puista iga purgi sisse veidi soola või aseta sinna näiteks tilliõisik. Jaota koorimisest jäänud tomatimahl purkidesse, kuhu võid näiteks lisada ka suurte üliküpsete tomatite püreed.

Aseta purkidele kaaned lahtiselt peale ning tõsta purgid laia poti sisse üksteise kõrvale. Kalla potti nii palju kuuma vett, et purgid oleksid peaaegu kaelani vees.

Keeda keskmisel kuumusel u 20–30 min, kuni tomatitest eraldub piisavalt vedelikku, et need on üleni leemes.

Tõsta purgid ettevaatlikult kuumast veest välja, keera kaaned korralikult kinni ja lase jahtuda.

 

Ebaküdooniahoidis. | Juta Kübarsepp

Ebaküdooniahoidis

Tervislik ja lihtne toorhoidis sobib talvisel ajal ideaalselt tee maitsestamiseks või niisama ebaküdooniajoogi valmistamiseks. Soovi korral asenda suhkur meega.

 

1 kg puhastatud ebaküdooniavilju

1 kg suhkrut

Pese ebaküdooniad, lõika õhukesteks viiludeks ja eemalda seemned. Soovi korral püreesta saumikseriga. Lao ebaküdooniad suhkruga kihiti purkidesse.

Pane purkidele peale harilikud plastkaaned ja aseta toorhoidis paariks nädalaks jahedamasse kohta. Raputa hoidist aeg-ajalt veidi.

Kui suhkur on sulanud ja hoidis rohkem kokku vajunud, siis suru mitme purgi sisu ühte purki tihedalt kokku.

Säilita hoidisepurki tavakülmikus või hästi jahedas keldris.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid